Kuntavaalit III (ehdokas 393)

Vaalit lähestyy ja Poliittinen Eläin on mukana numerolla 393, kolmeysikolme. Vaikka kyseessä on edelleenkin ”vain” kuntavaalit, on syytä pitää mielessä koko poliittisen toimintamme luonne ja tarkoitus. Pääoma ja markkinat valtaavat yhä laajemmin alaa inhimillisen (ja sitä myötä ei-inhimillisen) elämän muokkaamiseksi. Tämän suorana seurauksena on ihmisten epätoivon lisääntyminen, josta taas seuraa muukalaiskammon kasvu, lähimmäisenrakkauden viimeistenkin rippeiden näivettyminen ja kaikenlaisen kuripolitiikan nousu. Kapitalistinen tuotanto- ja elämänkoneisto on vastassa myös kuntavaalien kohdalla.

Todellinen politiikka voi olla vain kamppailua tasa-arvosta. Kunnassa (Tampere) tämä tarkoittaa muun muassa kaikkien sellaisten julkisten palveluiden tasapuolista ylläpitoa, joilla itsellään on markkinoista vapauttavaa voimaa. Siis kirjastot, päivähoito, koulutus ja muut itsestään selvät asiat.

Porvarillisessa järjestyksessä on sisäänrakennettuna taipumus yksityistää ja eriyttää. Nykyisen oikeistolaisen hegemonian aikana tämä otetaan annettuna, kuin luonnonjärjestyksenä. Mutta politiikka on juuri tämän ”luonnollisuuden” kyseenalaistamista. Kaikista surkeista epäonnistumisista huolimatta, joita vasemmiston nimen alla on koettu ja edelleen koetaan, on politiikan ollakseen edistyksellistä oltava vasemmistolaista. Yksinkertaistaen se tarkoittaa: luoda edellytyksiä pääoman ja porvarillis-oikeistolaisen kurin ikeestä vapaalle elämälle.

Kunnissa on mahdollisuuksia toteuttaa edellä hahmoteltua politiikan suuntaa. Seuraavassa joitakin yksityiskohtia muutoksen käynnistämiseksi:

  • lisää suoraa demokratiaa ohi valtuuston
  • kaiken päätöksenteon julkisuutta on lisättävä
  • sosiaalista luototusta on helpotettava
  • julkisen omaisuuden yksityistäminen on lopetettava
  • pääomaverot on maksettava myös kuntaan
  • kunnallisveroon progressio
  • ympäristökysymykset on asetettava kategorisesti bisnestoiminnan edelle

Huolestunut mutta asiallinen liberaaliporvari tietysti kysyy, että kuka kaiken maksaa? Vastaus on: me kaikki. Kun porvarillisen taloudenpidon perusteet kyseenalaistetaan radikaalisti, häviää myös vallitsevan hegemonian itsestäänselvyys. Politiikka on asioiden muuttamista, ei sujuvaa sopeutumista vallitsevaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s